Keresztelés keresztelő

Kedves Testvérek!

Szeretettel köszöntelek benneteket, amikor elhoztátok megkereszteltetni gyermeketeket templomunkba.

Szeretnénk segíteni a keresztelési készületben, beszélni arról, hogy mi a menete és mi történik a gyermekekkel a keresztelés szertartásában, ezért néhány alkalommal kérünk benneteket vegyetek részt az erre szervezett keresztelői felkészítőn.

A keresztelés felkészítő beszámolók ide kattintva tekinthetőek meg >

A keresztség alapvető, beavató szentség, amelynek révén belépünk az Egyházba és maradandó közösségre lépünk Istennel, aki minket eredendően szeret, és meghív a vele való szentségi közösségre.

A keresztség szentségében
– egyesülünk Jézus Krisztussal, és az ő teljes misztériumával,
– megszabadulunk az eredeti bűntől, és a személyes bűnök hatalmától.

A keresztség kiszolgáltatása történhet háromszori alámerítéssel, vagy a nálunk elterjedtebb háromszori leöntéssel az Atya, és a Fiú és a Szentlélek nevében.

A keresztség szentségében bárki részesülhet, aki még nem volt megkeresztelve. Föltétele a hit, amelyet nyilvánosan megvall a felnőtt keresztelendő, illetve a gyermek esetében megvallanak a szülők. A hit nem egyszerűen világnézet, hanem bizalomteljes ráhagyatkozás Isten szeretetére, és az Úrtól tanult szeretet törvényének megtartása. Isten szeretete ingyenes, kegyelmi ajándék, amelyet hittel fogadunk. A gyermek keresztelésekor a szülők és keresztszülők azok, akik tanúságot tesznek hitükről és arról, hogy ebben a hitben akarják nevelni gyermeküket.

A keresztség rendes kiszolgáltatója a püspök, a pap és a diakónus. Rendkívüli helyzetben és szükség esetén bárki kiszolgáltathatja, csak tudnia kell a keresztelés formuláját: N. én megkeresztellek téged az Atya, és a Fiú és a Szentlélek nevében.

Azoknak a szülőknek, akinek nincs szentségi, templomi házassága, szeretnénk felkínálni a lehetőséget, hogy egyházilag is rendezzék házasságukat.

A keresztszülők saját lakóhely szerinti plébánosuktól kérjenek igazolást, hogy vállalhatják ezt a tisztséget. Keresztszülő az lehet, aki 16 éves elmúlt, amennyiben házas, van egyházi házassága, és megbérmált kell hogy legyen. Az ő feladata, hogy imádságban hordozza keresztgyermekét és életével példát adjon neki a keresztény életre.

Amennyiben az egyik keresztszülő más keresztény egyházi közösséghez tartozik, csak mint a keresztség keresztény tanúja fogadható el. Nem keresztény ember csak a keresztelés tényének tanújaként szerepelhet.

A kereszteléskor védőszentet választunk a gyermekek számára. A védőszent feladata, hogy az, aki szent életet élt, és már ott van a Jóisten mellett, járjon közbe védencéért és segítse őt. Lehet kérni az ő közbenjárását is imáinkban. Egy szimpatikus szentet érdemes tehát választani, s amikor gyermeketek nagyobb lesz, meséljétek el neki, hogy ki a védőszentje és miért választottátok őt neki.

A plébánia közösség titeket is érintő programjairól, honlapunkon találtok információkat. A keresztelőre érdemes hozni cumit, teát, törölközőt, ha sírdogálna a gyermek, akkor ezek szoktak segíteni. Ha a kicsi nyugtalan, ajánlom, hogy olyankor az anyuka vegye át a keresztszülőktől.

Kedves Szülők! Üres a helyetek templomunkban, ha nem vagytok itt köztünk, szeretettel várunk benneteket a vasárnapi szentmisékre és közösségeinkbe is.

A szülőknek és keresztszülőknek is ajánlom, hogy ha voltak első áldozók, a keresztelő előtt a szentgyónásukat végezzék el.

Segédletek:

A keresztelési liturgia itt olvasható »

Nyomtatvány:

A nyomtatvány itt érhető el »

Keresztség szentsége, kiszolgáltatása és ügyintézés
Cimke: