Katekumen csoport

“Mindenki, aki segítségül hívja az Úr nevét, üdvözül. De hogyan hívhatják segítségül, amíg nem hisznek benne? S hogyan higgyenek abban, akiről nem hallottak? S hogyan halljanak róla, ha nincs, aki hirdesse? A hit tehát hallásból fakad, a hallás pedig Krisztus tanításából.”

(Róm 10,13-17)

A katekumen (jelentése: hitjelölt) csoportba azok a felnőttek járnak, akik szeretnének keresztelkedni, vagy elsőáldozók lenni, vagy bérmálkozni. Továbbá azokat is örömmel látjuk, akik bár korábban részesültek az előbb említett szentségekben, mégis úgy érzik, ismereteik hiányosak, szeretnék Istent és a benne hívőket, az egyházat jobban megismerni.

A szentségek vételére való felkészítés kb. 2 évig tart. Ettől egyesek meg szoktak ijedni. “Ilyen sokáig?” – teszik fel a kérdést. De gondoljunk csak bele, bármely szentséghez is járulunk, ezzel egyúttal arra vállalkozunk, hogy Jézus követői akarunk lenni. De kicsoda Jézus? Meg kell őt ismerni ahhoz, hogy meggyőződéssel tudjuk őt követni. Továbbá a keresztség hatása többek között az, hogy az ember általa az egyház tagjává válik. A másik kettő szentség vételének szintén egyik hatása, hogy az egyházzal mélyebb kapcsolatba kerülünk. Ahhoz, hogy nyugodtan csatlakozzam egy közösséghez, vagy hogy dönteni tudjak arról, mélyebb kapcsolatba akarok-e kerülni vele, nem árt tudni, milyen is az a közösség.

Kéthetente jövünk össze a plébánián, iskolaidőszakban. Egy alkalom másfél óráig tart, ahol központi szerepet kap az aktuális témával kapcsolatos előadás, és annak megbeszélése.

Várjuk mindazon felnőttek jelentkezését, akik szeretnének a fent említett szentségek valamelyikében (akár mindegyikében) részesülni, illetve szeretnék Istent jobban megismerni, valamint mélyebb kapcsolatba kerülni vele.

Részletesebb felvilágosítást a plébánián lehet kérni.

Tagged on: