Lelki táplálék

 

Képek a kegyhelyről

Főoldal
Interjú dr. Stella Leontin kanonok, plébános atyával a Gödöllői Szolgálatban Nyomtat Email
Írta: Kája Sándor   
2017 november 10., péntek 16:11

Gödöllői Szolgálat 2017. november 07. 

Megkezdődtek a Boldogasszony év programjai

Szeretet és lelki megújulás

A Máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilika főbúcsúján hirdették meg a Boldogasszony évet,  dr. Stella Leontin  kanonok, címzetes prépost, a bazilika plébánosa kezdeményezésére.  A 2018. december 8-ig,  a Szeplőtelen Fogantatás ünnepéig tartó eseménysorozat számtalan egyházi programot foglal magába, amelyek az elmúlt hetekben már megkezdődtek.  Hogy mit takar a kezdeményezés, erről beszélgettünk dr. Stella Leontin kanonok, plébánossal.

- Idén hetven esztendeje annak, hogy Mindszenty József bíboros, érsek, Magyarország hercegprímása 1947-ben meghirdette a Boldogasszony, Mária évet, arra emlékezve, hogy Szent István királyunk halálakor felajánlotta a koronát Boldogasszonynak.  Mária tisztelete mindmáig él a magyarok lelkében, és mint égi édesanyánkra tekintünk rá.  Mindszenty  József döntése egy elég kritikus politikai időszakban született, amikor szükségesnek tartotta, hogy a magyar népet spirituálisan felemelje, jelenét és jövőjét így erősítse meg.  Nagyon sok támadás érte ezért, a rendezvényeket sokan meg akarták hiúsítani. De nem sikerült. Országszerte kongresszusok, zarándoklatok, ünnepségek zajlottak ennek keretében. Nagyon pozitív hatása volt, és valamennyi korosztályt megmozgatta.

- Úgy véli ma is szükség van a lelki megerősítésre?

- Ez hetvenedik évforduló  kiváló lehetős, hogy erre emlékezzünk. Úgy gondoltam, ha országosan nem is, de itt,  Máriabesnyőn megragadom a lehetőséget és meghirdetem ezt az évet, abban a reményben, hogy elindulhat egy lelki, hitbeli megerősítő folyamat. Ma is egy nagyon vitatott korszakban élünk. Sok a probléma, nagy a  lelki vákum, spirituális krízisben vagyunk. Keressük a helyünket hová tartozunk, hogy mi határozza meg jelenünket és jövőnket.
 Amikor az ember kétségek között van, vergődik, keresi a kiutat, akkor vissza kell nyúlni a gyökerekhez. Hiszen ha a gyökér erős, akkor jöhet a vihar, de a fát nem tudja kicsavarni. A gyökeret a magyarság számára Szent István és  Mária jelenti.

- Milyen rendezvények kapcsolódnak a Boldogasszony évéhez?

- A programok három alappillére a lelkiség, a kultúra és a turizmus. Előadásokkal, koncertekkel várjuk a híveket, amelyek a lelki és szellemi, valamint a hitben való megújulást segítik.  A magyarokra sajnos jellemző a panaszkodás, a negatívumokra fókuszálás.  Egyre több a gyógyszereket szedő, depressziós ember. Szeretném, ha ez az év azt szolgálná, hogy felrázzuk magunkat! Nem panaszkodni kell, hogy sötétség van, hanem gyertyát kell gyújtani! Olyan rövid azt életünk, miért tesszük sokszor pokollá, amikor feleennyi energiával mennyországgá is lehet tenni!  És amit nagyon fontosnak tartok:  Azt kell keressük - mindegy milyen világnézetű, korú, bőrszínű emberről van szó - ami összeköt bennünket, nem azt, ami elválaszt. Ennek az útja a szeretet, a másik elfogadása. Nem a rosszat, hanem a jót kell feltételezni a másikról! Nem szabad megfeledkezni arról, hogy mindenkinek van kereszt a vállán!  Bizony, sokszor nagyon egyoldalúan szemléljük a dolgokat…
Máriabesnyő zarándokhely. Szeretnénk a hozzánk érkezőket feltölteni szeretettel, és hozzásegíteni ahhoz, hogy minőségi lelki életet éljenek. Ezt szolgálják a koncertek, amihez kiváló adottságunk van, hiszen a bazilikának gyönyörű orgonája és kiváló akusztikája van, valamint a beszélgetések, amiket szeretnék ökumenikussá tenni. A programok ingyenesen látogathatók bárki számára.
Mindezek mellett újabb, a kegyhelyet  bemutató könyvek, prospektusok megjelentetése is szerepel a terveink között.  És amit mindenképpen szeretnék kiemelni, azok a zarándoklatok. Minden hónapban szervezünk zarándokutat az egyházközséggel, amelyeken Mária kegyhelyeket látogatunk meg. Ezek rendkívüli módon összekovácsolják a közösséget.

Úgy gondolom, a Boldogasszony évvel, amelybe a búcsúink és ünnepeink is beletartoznak, egy tartalmas egyházi évet fogunk megélni. Bízom benne, hogy sokan csatlakoznak hozzánk, és erősödnek meg általa lélekben és hitben!

 

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman",serif;}